Ghibli múzeum újra nyitja kapuit

Beülnél egy életnagyságú Cica buszba? Megnéznéd valójában mekkora egy őrző robot a Laputa égi palotájából? Vásárolgatnál olyan dolgokat, amiket a világ más pontján nem árulnak? Akkor a hamarosan megújuló Ghibli múzeum csak rád vár!

Totori Cica busz

Totori Cica busz

Júliusban nyitja meg kapuit a megújult Ghibli múzeum, ahol többek között a gyerekekre méretezett Cica buszt lecserélték egy akkorára, amibe már felnőttek is beülhetnek! A kiállítás nem kizárólag Miyazaki művekből épül fel (bár azok adják az alapját), lesznek többek között Heidi, Girl of the alps, és Ponyo témájú dolgok is.

Ghibli múzeum főbb látványosságai

Ghibli múzeum

Ghibli múzeum

Állandó dolgok: A központi csarnok magában hordozza a Studio Ghibli filmek építészeti jellegzetességeit (Vándorló palota, Chihiro szellemországban fürdője): hatalmas üveg dóm plafon, csigalépcső, hidakból épített kis átjárók, kiugró teraszok. A csarnokból leágazó kiállítási termek képekkel, dioramákkal (kis modellek), és filmekből kiragadott jelenetekkel vannak megtöltve. A Szökkenő Totoro nevű 3D zoetrope gép különféle karaktereket hoz mozgásba a filmből (Satsuki egykerekűzik; Mei ugrókötelezik; repül a Cica busz), ami által a fiatalok könnyebben megértik, hogyan működik az animáció, miért kell a 24 képkocka másodpercenként. Más kiállítások betekintést engednek az animáció készítés színfalai mögé. Vázlatok, sztori bordok és beállított figurák mutatják be, hogyan lesz a rendező fejében létrejött ötletből egy megvalósult anime.

Totoro a Ghibli múzeumban

Totoro a Ghibli múzeumban

Különleges kiállítások: A legtöbb kiállítás a Ghibli stúdió saját műveihez kapcsolódik, de szívesen mutatják be más stúdiók munkáit is. Néhány régebbi kiállítás címe: “A Diótörő és az Egér Király”, “Lencsék munkában a Ghibli erdőben”, “Az ábrázolás ajándéka: A népszerű kultúra forrása”. A lencsésen például kicsiknek mutatják be a különféle lencsék szerepét a filmvetítésben, az operatőri munkában, de segítenek megértetni a polarizáció működését is.

Rövid filmek: Hogy is lehetne teljes egy látogatás a világ vezető anime készítő stúdiójának múzeumába filmnézés nélkül? Havonta váltakozó rövid filmeket tekinthetnek meg a látogatók a Szaturnusz moziban, amiket még sosem adtak ki, kizárólag a múzeumban vetítenek. Azok a rajongók akik mindet látni szeretnék, bizony az év minden hónapjában el kell, hogy látogassanak (összesen 12 van belőlük). Talán említenem sem kell, hogy a legnagyobb kedvenc a Mei és a Cica busz.

The museum contains a recreation of Miyazaki's "ideal workspace" and is filled with objects that belong to the animator. The Ghibli Museum in Mitaka, western Tokyo opened in 2001. It was designed by animator Miyazaki Hayao and receives around 650,500 visitors each year.

The museum contains a recreation of Miyazaki’s “ideal workspace” and is filled with objects that belong to the animator. The Ghibli Museum in Mitaka, western Tokyo opened in 2001. It was designed by animator Miyazaki Hayao and receives around 650,500 visitors each year.

Mamma Auito: A Porco Rosso fanoknak ismerős lesz a név, ugyanis a filmben szereplő bűn bandáról nevezték el a múzeum boltját. A látogatóknak lehetősége van itt olyan Studio Ghibli ajándékok vásárlására, melyet sehol máshol a világon nem árulnak. Miyazaki tekintettel volt a szegényebb rétegre is, ugyanis a bolt nem profitorientált, így annak is lehetősége van itt igazi kincsek beszerzésére, akinek egyébként nem telne rá.

Ghibli múzeum boltja

Ghibli múzeum boltja

Érdekesség: A Ghibli nevet Miyazaki 1985-ben találta ki, ami az olasz “Föld-közi szél” kifejezésből ered. Ennek a szélnek kellett kitárnia az animációs világ kapuit a nyugati kultúra felé, változást és új ötleteket hozva a gyártásba is. Szerencsére ez sikerült is!

Ghibli múzeum bejárata

Ghibli múzeum bejárata

 

Cimkék:  ,