Pokemon: megváltoztatta az anime készítés szabályait

Kevesen tudják, de a Pokemon valamikor veszélyes anime volt, be is hoztak miatta néhány szabályt, amit onnantól kezdve az összes többi anime készítése közben is be kellett tartani.

1997 decemberében vetítették a Pokemon 38. részét a “Porygon, az elektromos harcos” címmel. Ash és Pikachu egy meghibásodott Pokelabda átküldő készülék belsejét fedezték éppen fel, amikor Pikachu villám támadással robbantott fel néhány közeledő rakétát. A robbanást egy digitális piros-kék villogó effektussal oldották meg.

Pokemon Porygon

A kérdéses rész

Pokemon sokk

Az ezt követő eseményeket a sajtó csak “Pokemon sokk” néven emlegette, ugyanis 700 gyerek került kórházba a rész megnézését követően, valamilyen egészségügyi problémával (igaz többen néhány perc után már jól lettek). Néhányuknál epilepsziát diagnosztizáltak, amit a sajtó természetesen felfújt, és a Pokemon azonnal lekerült a műsorról. Szerencsére a rendőrség az egészségügyi minisztériummal karöltve nyomozásba kezdett, és anime készítők segítségével kiderítették a jelenség okát.

Négy hónappal később a sorozat újra műsorra került, azonban négy új szabályt hoztak anime készítéssel kapcsolatban:

  1. Piros színt tartalmazó villogó képek nem lehetnek gyorsabbak 3 hertznél (3 villanás / másodperc)
  2. Piros színt nem tartalmazó villogó képek nem lehetnek gyorsabbak 5 hertznél
  3. Villogó jelenetek nem tarthatnak tovább 2 másodprecnél
  4. Örvények és koncentrikus körök nem lehetnek egy jelenet domináns elemei

Később a 2000-es évek környékén egy olasz tanulmány megerősítette, hogy vannak fényérzékeny személyek, akiknek az agya extrém erős ingerekkel reagál a vibráló kontrasztos képekre, főleg 4 és 10 hertz között.

Soha nem foglalták törvénybe a fenti szabályokat, mégis mindenki betartja őket a szakmában.

Érdekes, hogy az epizód előtt is volt sok anime amiben hasonló effektek szerepeltek, mégsem jelentkezett senki, hogy rosszul lett volna tőle. Ezeket az animéket nem is tiltották be, nem kötelezték a gyártókat átdolgozásra.

Aki ezek után kedvet kapna egy Porygon hajtogatáshoz, annak találtunk egy jó kis sablont hozzá:

Porygon hajtogatás

Porygon hajtogatás